COSTUMIÈRE

Costumière Opleiding

De vakopleiding tot costumière is een modevakopleiding met branche erkenning via het Landelijk Platvorm Modevakonderwijs. De opleiding wordt in modules gegeven en wordt afgesloten met een diploma conform de eisen van het LPM.

Je kunt per twee modules (rokken en broeken of blouse en kinderkleding) examen afleggen. Deze opleiding duurt minimaal drie jaar.

De opleiding bestaat uit vier modules en  textielwarenkenis

  1. Rokken
  2. Broeken
  3. Blouses en eenvoudige japonnen
  4. kinderkleding 
  5. Textielwarenkennis niveau costumière of kleermaker

Voor alle vier de onderdelen maakt men een tekenmap en detailstukken. De tekenmap bestaat uit grond- patronen en uitwerkingen op 1/4 schaal met daarbij  behorende opdrachten. 

Bij het onderdeel blouse en japon leert men daarnaast ook nog  hoe modellen via plaatjes berekend en ingetekend  worden in het patroon.

Bij het onderdeel kinderkleding komt alles aan de orde zoals: jurken, jas, bodywarmer, rok, broek enz. Er wordt dan gewerkt  met het systeem van proportioneel maat berekenen.

Tijdens deze opleiding wordt veel aandacht besteed aan pasvorm techniek, het afpassen en vertekenen.

De detailstukken bestaan uit verschillende naaitechnieken zoals:

  • Diverse zakken zoals paspel, steek en opgestikte zakken.
  • Rits, band, split en zoom verwerkingen.
  • Manchet en mouwsplitten.
  • Diverse soorten kragen en sluitingen. 
  • Je maakt voor alle onderdelen verschillende kledingstukken voor eigen gebruik of voor een klant, waarin de technieken worden toegepast.

Voor de rok en de broek staan minimaal 5 maanden les per onderdeel voor de blouse en kinderkleding staat minimaal 10 maanden les per onderdeel.

De examens worden 1x per jaar afgenomen door het Landelijk Platform Modevakonderwijs en examens (LPM) in Nunspeet. Het diploma heeft de landelijke erkenning: Modint Branche Certificaat. Meer informatie kan je vinden op: www.verenigdemodevakscholen.nl.

Na het behalen van het costumière diploma kun je verder met de beroepsopleiding coupeuse.